Trivsamt och trevligt på Kojbyns 50-årsjubileum

Trivsamt och trevligt på kojbyns 50-årsjubileum

 
 
  • Musikunderhållning, kolbullar och en hängiven publik. Foto: Harry Högberg.
 
Albert Vikstens skogsarbetarby vid Lassekrog fyller i år 50 år och i fredags den 16 juli var det jubileum.Redan innan programmet började så ringlade sig en kö till kolbullarna och alla ville naturligtvis äta kolbulle i kojbyn och minnas tidigare kojdagar.

Stig Wengelin hälsade välkommen och passade på att berätta några personliga minnen från sin skogsarbetartid. Peter Subäck och Jörgen Ohlzon stod för underhållningen och som sig bör vid ett sådant här tillfälle med Dan Andersson på repertoaren.

Bröderna Alf och Owe Norberg, regionråd respektive museichef, berättade barndomsminnen från skogsarbetarbyn Vrångtjärn i Hassela. När skogsbruket rationaliserades dog byn ut och kvar finns bara minnen om kolbullar, sluring och hårt arbete.

Att skapa kojbyn vid Lassekrog var Albert Vikstens sista storverk. Bara ett par år senare avled han 80 år gammal. Han ville skapa ett friluftsmuseum till skogsarbetets ära och han lyckades verkligen. 50 år efter invigningen fick vi för en dag uppleva att skogsarbetarbyn blev ett levande skogsarbetarmuseum.

Vid jubileet visades en utställning med gamla fotografier om skogsarbete, kolning och flottning.

Arrangören, Albert Viksten-sällskapet, kunde tillsammans med 120 personer hedra Alberts och skogsarbetarens minne.

Lennart Thunvall

Läsartext införd i Ljusdals Posten 19 juli 2016

Kommentarer inaktiverade.