Alberts jul

Jul på Kronbacka

”Ljusnan i vinterskrud. Gråströmmen inte grå utan svart och björkarna fulla av rimfrost som ett orörligt broderi tryckt på himlen. Dagen är kort och det lider mot jul.”

Så inleder Sven Viksten sin berättelse Jul på Kronbacka. Familjen sitter vid frukostbordet och Albert ser otåligt mot Bolagsgården. Han väntar på Nils Wallberg på Bolagsgår´n.

”-Nisse har lovat att komma med hästen. Han ska vara här när som helst. Vi ska ut och ta julgran.”

 Albert och de fyra barnen klär på sig och sätter sig i släden och far mot Vallåsen.

”När vi når hängbron blir hästens hovslag hårdare. Ur älvens råkar ryker det i kylan. Albert smackar och drar i tyglarna. Hela byn måste höra att vi just åker över bron tänker jag.

I skogen blir det nästan inga ljud alls. Träden står uppsträckta som i givakt. Rimfrosten glittrar i tystnaden, för nu lyser solen.

Ett hermelinspår korsar vägen. Nu ser vi julgranar överallt.

– Pappa, pappa! ropar Karin. Den där är väldigt fin? Och den där!

Alla sitter vi uppbyltade i ylle med luvor eller lädermössor med öronlappar och remmar under hakan. Vi liknar uppburrade fågelungar skrikande och flaxande över allt vi ser, men pappa är oberörd.
– Vi får se om det inte blir bättre längre fram, säjer han, och påminner mej om roddturer tidiga sommarmorgnar, när jag får ro längre och längre bort under det att Albert hela tiden ger luft åt sina förhoppningar. Då hade han kastspö i nävarna, nu har han tömmar. Och det är hästen som drar och sliter, inte jag. Jag böjer mig bakåt och tittar upp i skyn och tycker allt är skönt.

Till sist stannar han och pekar. Vi hoppar av och pulsar ut i snön. Någonstans där borta finns kanske granen. Det är viktigt hur en julgran ser ut. Den ska vara tät men samtidigt ska grenarna öka i längd och bredd neråt på ett mjukt och harmoniskt sätt, grönskan ska vara skir och den ska inte ta för stor plats.

 – En julgran ska se ut som en ung, grann jänta, säger Albert och ler.”

 

Minnen från 1930-talets Kronbacka av Sven Viksten.  (Ur Sven Vikstens Berättelser från början 1983)

Kommentarer inaktiverade.