Rapport från En stund i Paradiset

En stund i Paradiset

Många av oss kanske skulle kanske vilja uppleva ”en stund i Paradiset”. Det är just det som vi, under måndagen i Färilaveckan, kunde uppleva på Albert Vikstens Ängratörn.

Han kallade själv torpet för sitt Paradis. Sedan 1980, har vi samlats på denna vackra plats för att hylla, hedra och minnas Albert Viksten med underhållning och kåseri/ föredrag med anknytning till Alberts liv och verk. Från början hette evenemanget Afton på Ängratörn men på senare år träffas vi ett par timmar på eftermiddagen och trivs ”en stund i Paradiset.”I år var det systrarna Anna och Emma Svensson som underhöll oss och fyllde hela tunet med fantastisk sång till eget gitarrkomp. Vibeke Olsson Falk, prisbelönt författare med bl.a. böckerna om sågverksungen Bricken, gav oss en kunnig och mycket intressant exposé över sågverksindustrins framväxt längs norrlandskusten. Den svenska skogen och sågverken kom att bli en enda stor arbetsplats. I den miljön växte Albert Viksten upp och har beskrivit detta i sina självbiografiska böcker.

Varje år delar kommunen ut sitt kulturpris just på Ängratörn. Teaterentusiasterna Sigrid Lindström och Sofia Lindström var årets kulturstipendiater. Sigrid för sitt engagerade arbete i Ljusdals riksteaterförening och Sofia för ”sina” uppsättningar med Skästrateatern. I tacktalet berömde Sigrid Lindström kommunen för stort stöd till teaterverksamheten. Loos bioklubb fick årets kulturdiplom. Jonny Mill, ordförande i samhällsutvecklings-utskottet, delade ut de välförtjänta utmärkelserna. Ett 70-tal personer hade sökt sig till Ängratörn och många dröjde sig kvar för att titta på fotoutställningen ”Albert, med egna ord” och ta en promenad ut på den vackra udden. Utställningen och torpet kan beses hela juli månad.

Ängratörn2.jpg-0040

Kommentarer inaktiverade.